Комисията за регулиране на съобщенията работи по няколко водещи приоритета от

...
Комисията за регулиране на съобщенията работи по няколко водещи приоритета от
Коментари Харесай

Телекомуникациите се превърнаха в задължителен продукт на ежедневието

Комисията за контролиране на известията работи по няколко водещи приоритета от 2020-а насам в региона на електронните известия и пощенските услуги, споделя нейният ръководител Иван Димитров.

- Комисията за контролиране на известията одобри неотдавна два годишни отчета -  за електронните известия и доклад- разбор на пазара на пощенските услуги за 2020 година. Какви са изводите и заключенията в тях за работата на институцията?

- В подтекста на динамичното развиване на технологиите и измененията в моделите на ползване, провокирани от пандемията ясно се обрисува значимата роля на осведомителните и информационни технологии за сполучливото действие на обществото. Те се нареждаха до наложителен артикул в всекидневието на обособения човек. Нарасналата нужда от достъп до интернет, появяването на нови технологии и приложения, изискващи поддържане на високи скорости и свързаността като цяло, обусловиха още повече обществената значителност на телекомуникациите, както у нас по този начин и в международен мащаб. В същата степен това се отнася и за пощенския бранш, чиято активност в изискванията на международна пандемия и форсмажорни условия се оказа основна и също от огромна обществена значителност.

В тази среда дейностите на Комисията като самостоятелен държавен орган, изпълняващ политиките в региона на електронните известия и пощенските услуги, трябваше да бъдат и бяха ориентирани към обезпечаване на съответни за провокациите политики и действия, свързани с реализиране на ефикасна регулаторна среда, конкурентен пазар и отбрана на потребителите, както и за обезпечаване на непрекъснатост при даване на универсалната пощенска услуга (УПУ), като обществено значима услуга и други Постигането на тези цели изискваше от нас да насочим своите старания в няколко посоки, свързани с хармонизиране на българското законодателство в сходство с условията на европейското законодателство и Европейски кодекс за електронни известия. В резултат на това Комисията интензивно взе участие в правенето на измененията в Закона електронните известия, който бе признат при започване на актуалната 2021 година.

Също по този начин създадохме условия за въвеждане на мрежите от пето потомство, като КРС приготви и сполучливо организира през м. април тази година търг за даване на радиочестотен набор в обсег 3,6 GHz. Можем да кажем, че България се движи в темпото на Европа при основаването и даването на условия за 5G.

На 1 януари 2021 година влезе в действие изменението на Тарифата, с което бяха  понижени таксите за даване и прилагане на радиочестотен набор в софтуерно неутралните обхвати, което е значимо изискване за повече вложения в бранша на мобилните връзки. По този метод се даде опция на предприятията да употребяват по-широки честотни ленти и да построяват мрежи с по-голям потенциал за даване на високоскоростни широколентови услуги с по-добро качество за облекчаване потребностите на потребителите. Извършен беше обзор и беше направено усъвършенстване на разпоредбите за ценообразуване на услугите от обсега на УПУ, като също бяха прецизирани нормативите за качество на универсалната пощенска услуга.

В изискванията на ковид-пандемията, Комисията откри съответен отговор на създалата се конюнктура като сътвори Координационен център за оперативно взаимоотношение с мобилните и пощенските оператори в поддръжка на свързаността и качеството на телекомуникационните и пощенските услуги. Този център проследяваше епидемиологичната обстановка, отражението и върху двата бранша и вземаше нужните решения.

В умозаключение и въз основа на данните от двата отчета, можем да кажем, че с дейностите си допринесохме, както за естественото действие на двата бранша в изискванията на пандемия, което има своята обществена значителност, по този начин и за реализиране на поставените от нас стратегически цели и осъществяване на отговорностите, вменени ни от законодателството в региона на електронните известия и пощенските услуги.

Постигнатото до тук ще бъде и основата за образуване на нашите стратегически цели и задания при реализиране на регулаторните политики в региона на телекомуникациите и пощенските услуги за идващия тригодишен интервал 2022-2024 година.

- Кои са целите, по които КРС стартира работа през 2020 година и ще продължи интензивно да работи по тях и през актуалната година? И за какво те са значими като реализация и краен резултат?

- Приоритетните цели на Комисията са свързани, както с новата Регулаторна политика на Европейския съюз (ЕС) в региона на електронните известия, по този начин и с постигането на стратегическите цели, които сме си сложили през последния тригодишен интервал, а точно: реализиране на ефикасна регулаторна среда, конкурентен пазар, отбрана ползите на крайните консуматори, развиване на административния потенциал и интензивно присъединяване в интернационалната активност. По-конкретно, следва цялостното приемане на Регулаторната политика за ръководство на радиочестотния набор, с която КРС ще дефинира и своите съществени цели, механизми и подходи за ръководство на радиочестотния набор за цивилен потребности през идващите години. 

Предвид влезлия в действие през март тази година Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните известия, КРС продължи да работи интензивно за привеждане на подзаконовите нормативни актове, признати на съображение този закон, в сходство с новите промени.  Пример в това отношение е основаването на указател за приемно-предавателните станции на наземни мрежи и точките за безжичен достъп с дребен обсег и създаването на Наредба за наличието, изискванията и реда за водене, поддържане и прилагане на регистъра, в следствие, на което ще се облекчат изискванията за създаване на 5G мрежи в България.

Приоритет през актуалната и идващите години е и провеждането на публични съвещания и търгове за даване на съгласуван радиочестотен набор в обхвати 700 MHz, 2.6 GHz, 3,6 GHz и 26 GHz и други, хармонизирани за безжични широколентови услуги, обхвати.

Съгласно регулаторната рамка, КРС е длъжна и ще продължи  регулярно да прави оценка и разбор на пазарите на електронни известия, което обезпечава предвидимост за участниците на съответните пазари и предизвиква конкуренцията и нововъведенията.

Продължаваме да работим и по въпроса на сигурността на публичните електронни съобщителни мрежи и услуги. Заедно с предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги е основан Консултативен съвет, чиято дейност е обвързвана с ръководството на риска на сигурността, определяне на минималните условия за сигурност, както и критериите за установяване на въздействието на случай, обвързван със сигурността и други, с фокус построяването и развиването на мрежите от пето потомство. Крайната цел е правенето на обща позиция, сред Комисията като регулатор и и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги, по отношение на ограниченията за сигурност, въз основа, на която да има правила, определящи минималните условия за сигурност на тези мрежи и услуги и способи за ръководство на риска за тяхната сигурност. 

Не по-малко значими за нас са и дилемите, свързани с даването на качествени пощенски услуги, където ще продължим дейностите по премерване на нормативите за качеството на пощенските услуги и през актуалната 2021 година

С оглед на прецизното съблюдаване на законодателството в региона на електронните известия и пощенските услуги и в отбрана на публичния интерес и правата на крайните консуматори, продължаваме да реализираме и развиваме контролната активност. Важно е да отбележим, че сме начертали проект за развиване на Националната система за мониторинг на радиочестотния набор за цивилен нужди  за петгодишен интервал, който изпълняваме поетапно.

Продължаваме работата и по стартиралият през 2020 година план по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ - „ Изграждане и развиване на осведомителните системи и регистри на КРС “, който има за цел да усъвършенства дейностите по контролиране, надзор и повишение качеството на административното обслужване. Реализирането на плана, който би трябвало да завърши тази година ще обезпечи наблюдаване на параметрите за качество на услугата за достъп до интернет, даването на по-качествени и по-бързи административни услуги на жителите и бизнеса от страна на КРС с използване в оптималната степен на правилата на електронното ръководство, както и основаване на две приложения, даващи опция за съпоставяне на цени на предприятията снабдители на електронни съобщителни услуги и за ограничение случаите на неволен роуминг, регистрирани на територията на Република България. Всичко изброено до тук е единствено част от това, по което работим и което ни следва. С развиването на технологиите, тези цели и задания ще бъдат доразвивани в бъдеще. 

- Няколко пъти стана дума за извършения търг за създаване на 5G мрежи в България. Смятате ли, че бизнесът от една страна и обществото въпреки това са наясно в задоволителна степен за изгодата и опциите от въвеждането им?

- След извършения през април търг, при започване на месец май със свои решения, Комисията издаде разрешения  за прилагане на радиочестотен набор в обсег 3.6 GHz на трите мобилни оператора, взели участие в търга – „ А1 БЪЛГАРИЯ “ ЕАД, „ ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ “ ЕАД  и „ БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ “ ЕАД за период от двадесет години. С това Комисията завърши първия стадий от даването на радиочестотен набор в по този начин наречените пионерни ленти за 5G (700 MHz, 3.6 GHz и 26 GHz), избрани от Европейската комисия.

Смятам, че това е едно от най-важните събития, случили се досега през актуалната година, както за нас като регулатор, по този начин и за телекомуникационните оператори и за обществото като цяло, защото с даването на спектъра се основават условия за нахлуване на нови технологии на българския пазар, с задоволителна еластичност за осигуряване  на сегашни и бъдещи безжични широколентови услуги, в това число и  такива, основани на 5G мрежи и добра конкурентна среда. Това е причина за даване на нови качествени услуги на потребителите.

Оттук нататък въпрос на време и предпочитание е, както от страна на операторите, да влагат в развиването на тези мрежи, по този начин и от страна на потребителите да ползват техните благоприятни условия. А тези благоприятни условия са огромни и с течение на времето, нуждата от тях ще се усеща от ден на ден.

Ако погледнем единствено няколко месеца обратно ще забележим, че потребността от съгласуваност, шерване, работа, обучение, търговия, доставки и други в изискванията на пандемия, бе усетена в доста огромна степен от всички хора по света. В същото време мрежите от пето потомство или по този начин наречените 5G мрежи, с тяхната доста по-висока скорост - до 10 пъти по-висока по отношение на тази, която употребяваме сега и ниска инертност до 1 милисекунда, при 50 милисекунди в този момент, ще разрешат налагането на стандарт с незначително времезакъснение при всяко едно деяние, изискващо точност. Това ще даде опция за развиването на доста области в нашия живот. Например:

- производството и промишления секто р, където упованията са за понижаване на разноските и повишение на продуктивността. С внедряването на мрежите от пето потомство от ден на ден процеси ще бъдат автоматизирани и ръководени с отдалечено наблюдаване. Очакват се съществени усъвършенствания в земеделието, както и в търговията, където магазините безусловно ще могат да влизат в дома на хората;

- в региона на превоза и логистичната промишленост, 5G ще е градивният детайл на обвързвания и автоматизиран превоз, на самостоятелните влакове, коли на пристанищните услуги и др.;

- в областта на образованието и в изискванията на пандемия от COVID-19, всички усетихме нуждата и смисъла на отдалеченото образование, онлайн достъпа до просветителни материали, курсове, интерактивни класни стаи и просветителни бази данни;

Като финален, само че не и по значимост образец ще посоча и смисъла на 5G мрежите за опазването на здравето, които ще обезпечат обилни усъвършенствания в качеството на грижите за пациентите, по-ниски разноски и по-голяма действеност.

За жителите, като крайни консуматори, 5G ще трансформира заниманията, игрите, гледането на спортни и културни мероприятия и други в напълно ново преживяване. С внедряването и развиването на мрежите от ново потомство освен информацията за изгодите и преимуществата, само че и достъпът до тях стават от ден на ден и аз считам, че както представителите на бизнеса, по този начин и елементарните жители стартират да виждат, регистрират и осмислят значимостта на технологиите за развиването на обществото. 5G мобилно широколентово покритие към този момент е налично в огромните градове, курорти и автомагистрали с ясни сигнали, че продължава да се уголемява, а предприятията схващат неговото значение и не престават да влагат в разгръщането на мрежи за достъп от последващо потомство. Оптимист съм, че доста скоро ще бъде открита пресечната точка и баланс сред тези, които развиват и дават тези мрежи и услуги от ново потомство и потребителите им. Това ще даде подтик в развиването за нашата цифрова стопанска система и общество през идващото десетилетие.

- Как бихте коментирали обаче един от устойчивите легенди за мрежите от пето потомство – митът, че оказват въздействие върху здравето?

- Въпросът с въздействието на мрежите от пето потомство върху здравето се дискутира от много време освен у нас, само че и във всички страни, в които навлезе тази технология. Липсата на задоволително информация за нейната същина първоначално, при нейното въвеждане и появилите се тайни теории сътвориха предпоставки за безпокойствие измежду част от жителите.

Но, колкото повече това потомство мрежи навлиза в нашето всекидневие, толкоз повече информация за тях се разгласява. До момента са правени редица изследвания от разнообразни организации и за следващ път би трябвало да посочим, че до момента няма безапелационни данни, мрежите от пето потомство да предизвикват здравословни проблеми. В поддръжка на това, през 2020 година, Световната здравна организация (СЗО) разгласява на уеб страницата си информация по отношение на евентуалните опасности за здравето от потреблението на 5G. Изследването демонстрира, че след доста извършени проучвания не е намерено неподходящо влияние върху здравето, породено от излагане с безжични технологии. Изводите, свързани с този разбор, се вършат въз основа на изследвания, извършени в целия радиочестотен набор, в това число и на честотите, употребявани от 5G.

Проучвания на Международната комисия за отбрана от нейонизираща радиация (ICNIRP) също демонстрират, че няма опасности за здравето от 5G технологията, когато тя се употребява съгласно признатите стандарти, а това е организацията, която задава стандартите за равнищата на електромагнитните предавания в множеството страни в Европейски Съюз. Тук още веднъж ще се върнем на СЗО, която разгласява на уеб страницата си информация, обвързвана с другите възможни граници от потреблението на мобилни мрежи. В нея ясно се вижда, че България е една от страните с най-строги ограничавания по отношение на потреблението на радиовълните на територията си.

Смятам, че в случай че всеки съблюдава заложените правила, които ще бъдат следени, то място за безпокойствие не би трябвало да има. Разбира се изследванията по тези въпроси не би трябвало да стопират, а резултатите от тях би трябвало да се вземат под внимание, с цел да може обществото умерено да употребява преимуществата на новите технологии. По тематиката, обвързвана със същността на 5G мрежите и въздействието им, КРС също изготви специфична осведомителна листовка, която скоро ще бъде публикувана до по-широк кръг консуматори на телекомуникационни услуги.

- Как оценявате развиването на българския пазар на пощенски услуги през последната година?

- Кризата, подбудена от ковид-пандемията, се оказа извънредно предизвикателство и за пощенския бранш, с внезапни промени в пазарната среда и динамичност в търсенето и предлагането. В същото време обаче пандемията очерта и основната роля на пощенския бранш, основно от позиция на снабдяването на популацията със артикули от първа нужда след зародилите форсмажорни условия.

В изискванията на пандемия най-осезаемо отрицателният резултат от нея се видя и отрази върху универсалната пощенска услуга, където беше регистриран спад в броя и приходите от пощенски колета. В същото време, директно въздействие върху развиването на пощенския бранш и през 2020 година продължи да оказва цифровата промяна на обществото, а трендовете в развиването на пазара на пощенски услуги на българския пощенски пазар се дефинират и са подвластни от развиването на електронната търговия.

От една страна е налице смяна в настройките на потребителите, като вследствие на електронната взаимозаменяемост понижава търсенето на колета от обсега на универсалната пощенска услуга. От друга страна, цифровизацията и автоматизацията, дружно с нововъведенията в крайните устройства (например смартфоните) подтикват електронната търговия и предлагането на разнородни способи за доставка на пощенски колета.  По данни на пощенските оператори, през 2020 година приходите от доставка на колета, генерирани от електронната търговия, са нарастнали с 40 % по отношение на 2019 година

Пандемията зададе и възходящата наклонност в развиването на куриерския бранш. Той се оформи като един от дребното, пред които събитията предоставиха спомагателни благоприятни условия за развиване и осъществяване на облаги. Изминалата година евентуално е била и една от най-натоварените години от възникването на този бизнес в България. В резултат в едногодишен интервал е налице растеж в броя и приходите от куриерски услуги надлежно с 9% и 25%. Наблюдава се и нахлуване на нови участници в този отрасъл, които употребяват платформи, основани на изкуствен интелект. Този метод съчетава софтуерното решение на платформата с куриерската услуга, като фирмите, опериращи в тази ниша на практика са подизпълнители на онлайн търговци - доставят продуктите, които потребителите са поръчали цифрово до физическите им адреси и обезпечават софтуерно софтуерно обслужване за всички по веригата, включително търговци, куриери и консуматори.

Ежегодно пазарът на пощенски услуги у нас отбелязва растеж, който, измерен по индикатор доходи от даване на пощенски услуги, възлиза на 12,6% през 2020 година по отношение на 2019 година, а размерът му в края на 2020 година доближава до 635 млн. лева Куриерските услуги са водещи за развиването на пазара. Те образуват над 87,9% от общия размер на пазара на пощенски услуги.

В устрема си да бъдат конкурентноспособни в този извънредно перспективен сегмент и да отговорят на потребностите на потребителите и на електронните магазини, пощенските оператори на българския пазар влагат в разнообразни бизнес решения, като създаването на нови софтуерни и инфраструктурни планове, съвременни логистични бази, сортировъчни центрове и така нататък

В последна сметка печеливши се оказват най-много потребителите, които с всяка минала година получават все по-гъвкави и налични способи на доставка, като: опция за установяване периода на доставка, услугата „ обзор, тест и избор “, тарифен калкулатор, доставка до автоматизирани пощенски шкафове в огромните търговски обекти с удължено работно време и други

- От какво най-често се оплакват потребителите на електронни и пощенски услуги? Какво е мястото на КРС при решаването на разногласия сред консуматори и оператори?

- Българското законодателство е вменило на Комисията като народен регулаторен орган да пази ползите на крайните консуматори, което е и една от нашите съществени цели. В това отношение ние деликатно следим и преглеждаме получаваните от потребителите сигнали и тъжби и се стараем да отговорим съответно на техните проблеми. Миналата година в КРС са получени над 2500 сигнали на консуматори, като над 80% от тях съдържат недоволства против предприятия, предоставящи публични електронни съобщителни услуги, а останалата част са против пощенски оператори.  Съпоставени с миналата 2019 година  и в двете посоки се следи спад в постъпващите в КРС сигнали с близо 10%.

Сред най-честите недоволства при потребителите на телекомуникационни услуги са таксуването на непоискани информационно-развлекателни услуги и такива за цифрово наличие, противоречие с образуването на месечните сметки, усложнения при преустановяване на контракти, потребителско обслужване, както и с таксуване на услуги в роуминг в погранични региони. При потребителите на пощенски услуги жалбите са свързани най-често със закъснение при доставката на пратката, недоставени, изгубени или повредени колета, както и проблеми, подбудени от погрешно таксуване и некачествено обслужване.

Голяма част от постъпилите през годината сигнали, най-много тези, свързани с електронните съобщителни услуги, касаят въпроси отвън контролните и регулаторните пълномощия на КРС, което обаче не значи, че Комисията остава безучастна към проблемите на потребителите, в противен случай. В тези случаи регулаторът работи като посредник и препраща случая на съответния снабдител за извънсъдебно разрешаване на разногласието. Редица сигнали са препращани по подготвеност и до други държавни органи, с които действаме в съгласуваност - Комисията за отбрана на потребителите, Дирекцията за народен строителен надзор, Комисията за отбрана на персоналните данни, Министерството на здравеопазването и други

Тенденцията към понижаване на броя на постъпилите в КРС сигнали се дължи и на стартираната от Комисията самодейност за осъществяване на периодически срещи с трите мобилни оператора – „ А1 БЪЛГАРИЯ “ EАД, БТК ЕАД и „ ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ “ ЕАД, в границите на които са решени редица въпроси, касаещи потребителските контракти, преддоговорната информация, както ускоряването на процеса по медиация, който КРС реализира по сигнали на консуматори от контрактуван темперамент.

По отношение на жалбите и рекламациите против пощенските оператори, потребителите би трябвало да знаят, че КРС преглежда всяко искане за решение на спор сред консуматор и пощенски оператор, в случай че рекламацията е отхвърлена напълно или отчасти или е оставена без отговор в периода за изговаряне на оператора. При отправено документално искане до Комисията за мнение по разногласието, тя се произнася в 30-дневен период от постъпването му и уведомява документално страните за взетото мнение в тридневен период от датата на решението. В случай, че има учредения Комисията дава и наложителни инструкции за решение на разногласието или насочва страните към способния съд за разрешаването му, в случай че въпросът е отвън нейните пълномощията. В множеството случаи не се стига до официално изговаряне, поради оказваното от пощенските оператори подпомагане за разрешаване на разногласието по рекламацията, което ни дава съображение да кажем, че провежданата от КРС медиация е ефикасна за решаването на тези разногласия.

- Какви са проектите за развиване на Националната система за мониторинг на радиочестотния набор за цивилен потребности, тъй че да е съответно на развиването на актуалните технологии?

- Съгласно дадените ни законови пълномощия по Закона за електронните известия, КРС управлява потреблението на радиочестотния набор и източниците на радиосмущения в радиочестотния набор за цивилен потребности. Осъществяваме този надзор посредством построена през годините Национална система за мониторинг на радиочестотния набор, настояща на районен принцип чрез свързани по сред си стационарни и мобилни станции.

Тук би трябвало да отчетем два обстоятелството:

Първо: главната част от базовото съоръжение на построената досега система за мониторинг е много остаряла, излязла е от поддръжка с неспособност за сервизно обслужване, а  диапазонът, в който се прави мониторинг и разбор на радиочестотния набор за цивилен потребности все още от стационарни дистанционно-управляеми станции за радиомониторинг е в обсег 20÷3000 MHz,

Второ: Развитието на технологиите и навлизането на мобилните мрежи от 5-то потомство, изискват от нас като регулаторен и надзорен орган да поддържаме и развиваме модерна система за мониторинг на радиочестотния набор за цивилен потребности, с цел да отговорим съответно на провокациите на новите цифрови технологии.

Ето за какво, отчитайки осъществената през 2020 година софтуерна оценка на системата за мониторинг в Комисията за контролиране на известията бе създаден проект за развиване на националната система за мониторинг за петгодишен интервал от 2021 година до 2025 година Той планува разширение и усъвършенстване на функционалните и технологични  благоприятни условия на системата, усъвършенстване на нейната конструкция и организация.

Реализирането на проекта за развиване ще докара до възобновяване на остарялото съоръжение с ново, отговарящо на развиването на актуалните технологии, като се планува новото съоръжение да покрива честотния набор за мониторинг до 26.5 GHz за мобилните и до 8 GHz за стационарните станции, а това ще даде опция на КРС да реализира по-добър надзор и обмисляне на спектъра, в процеса на нахлуване на новите технологии.

По отношение на функционалните благоприятни условия, ще бъде осъществено усъвършенстване и разширение на построената към този момент система с спомагателни отдалечено управляеми станции, преместваеми мониторингови станции и поетапна подмяна на съществуващите мобилни станции с нови, отговарящи на актуалните потребности за мониторинг и ръководство на спектъра. Комисията към този момент разполага с мобилна станция с разширени функционални и софтуерни благоприятни условия, оборудвана с последно потомство профилирана инсталация за радиомониторинг, премерване и разбор на получените резултати в уголемен честотен диапазон, с което се усъвършенстват доста опциите за надзор на предоставения за цивилен потребности радиочестотен набор.

Функционалните опциите на новата мобилна станция ще разрешат осъществяване на профилирани измервания в т. ч. и в режим- премерване по време на придвижване (drive test) за разкриване и локализиране на смущаващи източници и противозаконни предавания. По този метод ще се усъвършенства и успеваемостта на реализирания надзор съгласно условията на Закона за електронните известия.

Оптимизирането на  структурата и организацията на системата за мониторинг на радиочестотния набор за цивилен потребности от своя страна ще докара и до увеличение на нейните функционалните благоприятни условия.  Изграждането на нови стационарни станции и компактни стационарни мониторингови системи ще даде опция за по-голямо териториално покритие на реализирания мониторинг и  разширяване  обсега на следения радиочестотен набор за цивилен потребности. В умозаключение, построяването на модерна Национална система за мониторинг на радиочестотния набор ще разреши да се увеличи равнището на готовност на КРС, като национална институция, за справяне с провокациите на новата цифрова действителност, а точно 5G технологиите.

Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР